Нед. мар 26th, 2023

Политички укуси могу да буду различити, али критеријуми за оцену успешности морају бити исти!

Од 2016 године на територији општине Уб је изграђено преко 200 км путева и улица у шта је уложено преко милијарду динара. Од 2019. Уб има излазак на аутопут. “Милош Велики“. Шта више, са својих 17 км тај ауто-пут сече територију наше општине.У Београду смо за 30 минута, у Чачку за мање од сат! Велика развојна шанса за нас. Реконструисане су и опремљене све школе у убској општини. У Калиновцу и Слатини направљене нове. У Црвеној Јабуци се тренутно поставља такође потпуно нови објекат. Свугде – најмодернија опрема. Све заједно вредно више од 700 000 000 динара! Убска ОШ “ Милан Муњас“ једна је од најмодернијих школа у образовном систему Србије. Реконструкција са доградњом затвореног базена вредела је 355,3 милиона динара.

Сваке године општина финансира превоз ученика који похаћају наставу на територији општине Уб. Сваке године обезбеђују се стипендије студентима са Уба који испуне услове.

Изградњом новог, најмодернијег вртића коначно је решен проблем “листе чекања“ за све којима је био потребан смештај за децу а то било немогуће у, некадашњим, суженим капацитетима ове предшколске установе. Новоизграђени објекат са најмодернијом опремом у површини од 3000 квадрата коштао је 266 000 000 динара.

Дом здравља – Уб, реконструисан је, дограђен и опремљен недостајућом техничком опремом, или је новом замењена дотрајала. Коштало 222,2 милиона динара. Реконструисане амбуланте у Бањанима (16 000 000 д) и Памбуковици (700 000 д). Модернизоване су и уређене заједничке просторије РФЗО и ПИО које се налазе на централном делу главне улице. Вредност радова 4,3 милиона динара.

На сеоском подручју изграђена су четири спортска терена за 4,3 милиона динара. Потпуно је реконструисан СРЦ “Школарац“ у средишњем делу града, постављен нов фудбалски терен са вештачком травом “Жозе Мурињо“ и припремљен балон тререн за фудбал у зимским условима. Вредност инвестиције 102 000 000 динара. Изграђено је шест најмодернијих дечијих игралишта: на СРЦ “Школарац“, на “Шепковцу“, код новоизграђеног хотела до градске управе, у Бањанима, Врелу и Памбуковици. Вредност 23,3 милиона динара. Реализована је стара идеја о музеју фудбала. Коначно, направљена нова зграда површине 565 метара квадратних (39 000 000 динара), посвећена убским репрезентативцима Ратку Чолићу, Драгану Џајићу, Душану Савићу, Немањи Матићу и Радосаву Петровићу.

У 168 500 000 динара стала је набавка опреме за водовод, изградња фекалног колектора у насељу Мургаш и аутоматизација мерних места, чиме је реконструисана водоводна, кишна и фекална канализација.

Уз комплетну преправку два стара градска базена, изграђен је Аква-парк, један од најсавременијих у Србији: три базена са ефектима и воденим атракцијама и системом од десет различитих врста тобогана, са посебним простором за малишане млађе од три године. И на овај начин употпуњен је туристички потенцијал убске општине али и дата већа шанса развоју услужних делатности.

Изграђена је зелена пијаца по највишим стандардима. Домаћи произвођачи добили су боље услове за пласман робе, а купци већи избор квалитетних производа. Савремени пијачни комплекс простире се на 42 ара. То је коштало 236 000 000 динара.

Град је добио и два приватна хотела знајући да на прави начин понуди инфраструктурне услуге и повољности. А, хотели се не праве тамо где нема перспективе.

Пуштена је у рад трафо станица у Чучугама снаге 35/10 KV у циљу побољшања напајања електричном енергијом овог дела Србије. У току су завршни радови на новој, високонапонској трафо станици јачине 110/35 KV “Уб“, у индустријској зони. Најмодернија, потпуно аутоматизована.

Уб је данас град који доживљава својеврстан “велики прасак“ и постаје планета. Он је данас престижно место за живот. Много људи је запослено, многима су порасла примања. Уз све претходно набројано, евидентно је направљен сваковрсно озбиљан помак, толико убедљив да не оставља места примедбама критизера мотивисаним личним интересима и политичким авантуризмом. Наравно, потребно је још путева, фабрика у индустријској зони, садржаја за друштвени живот, додатну пажњу обратити на неке делове општине где је то потребно… Али, у условима постојања отвореног копа “Радљево“ (до 2012. се само причало о томе, коп је сада реалност), новог откопа у “Колубари“ који гарантује одрживост наредних 60 година и извесности термоелектране “Колубара Б“ у Каленићу до 2025, сви ти циљеви су реално оствариви. Томе, наравно, треба додати важност изузетне сарадње локалног руководства (читај: председника општине Дарка Глишића) са државним руководством, оличену у посетама председника РС, министара и представника институција.

Општина Уб никада до сада није имала овако добру позиционираност у односу на републичке ресурсе, пре свега у политичком смислу. У овом тренутку то је и доказ и путоказ за `како` и `куда` у времену које долази.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *