Нед. мар 26th, 2023

Акција поделе пакета са основним животним намирницама одређеним категоријама становника убске општине наишла је на свеукупно одобравање. Дакле, осим прималаца пакета који су их доживели као добру потпору кућним буџетима, акција је поздрављена и од оних којима помоћ те врсте није потребна па за њих није ни предвиђена. Оцена више сигурно је добијена и због начина на који су пакети дистрибуирани. Наиме, активисти локалне самоуправе обилазили су кућне адресе и  тако реализацију ове идеје учинили колико ефикаснијом толико и елегантнијом, гледано с позиције корисника. Будући да је подела основних животних намирница, практично, тек почела, да је до сада подељено нешто више од 1000 пакета (укупно ће се поделити 5500), обавеза екипа ангажованих на терену јесте да остану овако прецизно и чврсто организоване и да преостали део посла ураде како су то чиниле до сада. 

          Важно је напоменути да широки захват социјалне бриге за осетљиве категорије становништва наше општине није новина, нити је начин на који су прикупљена средства за ту намену пут којим се досад није ишло. Господин Дарко Глишић, као председник општине Уб, и раније је остваривао комуникацију са успешним привредницима а у циљу пружања помоћи онима којима је у датом моменту најпотребнија. На тај начин Убљани, поред ванредних финансијских давања која им долазе из републичког буџета, имају и приход остварен на иницијативу председника општине чији су житељи а да се, при том, не иде на терет локалне друштвене заједнице. То, у задатим околностима, представља много више од оптималног задовољења основних потреба и елементарних интереса једног социјалног оквира. 

Помало путиновски, Глишићев рецепт за социјалну заштиту лица са статусом пензионера или корисника социјалне помоћи, чини се – прати савремене друштвене процесе који неспорно утичу на важност ове врсте одговорности. Сличне акције спроводе се и у земљама западне Европе, где год друштвена структура покаже потребу за додатном интервенцијом. С тим да, општи економски ниво развоја западноевропских земаља дозвољава да се читав поступак финансијско-материјалне подршке најрањивијим деловима друштва ослони искључиво на јавне финансије. У неким другим срединама, са другачијом геополитичком судбином, као што је ова наша на пример, за тако нешто сем одговарајућих фондова потребан је и агилни председник општине.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *