Уто. мај 30th, 2023

Знаменити српски глумац, позоришни редитељ, драмски писац, теоретичар и позоришни педагог. Основну школу и гимназију завршио на Убу, дипломирао на Филозофском и Грађевинском факултету у Београду. Веома рано пробао и заволео глуму па му она усмерила живот упркос стеченом образовању.

          На сцени Народног позоришта дебитује у улози Првог момка у комаду “Хајдук Ваљко“, фебруара 1921. Стални члан националног театра постаје већ следеће 1922. Касније постаје првак Драме, редитељ, па директор Драме. Представама приступао с дубоким емотивним, психолошким и интелектуалним понирањем у улоге које је играо. Снажно утицао на развој позоришта у Србији. Његове најзначајније роле – Хамлет, Антонио у “Јулију Цезару“, Јаго у “Отелу“, Хенрик IV, Леоне у “Господи Глембајевима“’, Митке у “Коштани“ и друге.

          У време професуре на ФДУ у Београду његови најпознатији ученици били Љуба Тадић и Петар Банићевић. Објавио неколико књига о глуми, режији и рецитовању као и више драма које су, у периоду 1938-1961, извођене у Београду, Новом Саду, Суботици, Сомбору, Крушевцу, Прокупљу, Зрењанину, Врању, Зајечару, Вршцу, Сремској Митровици, Панчеву…

          Код нас, на Убу, у част његову и част Александра Аце Поповића, сваког новембра организује се регионални аматерски позоришни фестивал REPASSAGE.

          Радомир Раша Плаовић рођен је на Убу 07.02.1899, умро у Београду 29.10.1977.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *