Сре. мар 22nd, 2023

По истраживању Филозофског факултета у Београду а у оквиру пројекта REASON4HEALT чији је руководилац  др Ирис Жежељ, ванредна професорка психологије, непобитно је утврђено да српски пацијентски дух и нарочито пацијентско тело – имају скроз специфичан однос према сопственим психофизичким патњама. Бројке су немилосрдне колико и ми према себи! Ево шта кажу.

Свака друга особа у Срба сама бира антибиотикекада, коначно, закључи да је враг однео зезање. Дакле, да се сви постројимо – половина нема појма о две ноторне ствари: првој – антибиотик “општег дејства“ не само да углавном промашује проблем нашег организма, него и погађа све остало претварајући то остало у тле погодно за узгој сваковрсних слабости које ће израсти кад-тад; и друго – медицина је довољно напредовала да претходно идентификује бактерију па је тек потом “гађа“ антибиотиком какав, бактерију, погађа у главу. Дакле, један мали одлазак на преглед и уштедели сте здравље, време и новац ако последње категорије, време и новац, нису једно исто.

Две трећине испитаника који су приупитани “да ли се и колико ослањају на суплементе прописаном медицинском третману“ одговорило је потврдно.Они, дакле, чак и ако на тренутак помисле да мање знају о медицини од пријатеља који је дипломирао медицину на београдском Универзитету, па га закашљани и слузави посете, брзо поново беже у гард неверовања лекарима и сами допуњују терапију мастима и чајевима остављеним од покојне бабе која их је, до душе, необично волела. 

Лагано јежење над судбином болесника изазива и анкетни податак да чак 62% “приупитаних“ уместо службено прописаних медикамената (ипак) више верују алтернативној медицини. Наравно, и оној на коју се позива надрилекар и надриапотекар Мирољуб Петровић Мире, по вокацији творац научног креационизма и чувеног позива на одмазду – “Под мач, бато!“. 

Код киропрактичара без размишљања одлази 1/3 испитаника и своју кичму поверавају рукама алтернативних медицинара, убеђени да ће им квалитетан притисак “тачно где треба“ замршеним али извесним неуролошким спојкама поправити оболели орган. Као да су руке чаробљачке а кичма једна од резервних.  Даље,чак 1/4 анкетираних одмах посеже за хомеопатијом, квазинаучним правцем у оквиру алтернативне медицине заснованим на доктрини “да се слично лечи сличним“. Ту се иде за претрпоставком да ће оно што изазива болест код здравих људи изазвати здравље код болесних (!?) 

Генерално и, што би се рекло, дефинитивно, 99% нас је бар једном користило алтернативну медицину уместо службене, званичне и, што је најважније – проверене! Укључујући, наравно, и писца ових редова. И, шта вам могу рећи из личног искуства са алтернативном медицином? Врло је ефикасна код прехлада и лакшег мамурлука.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *