Уто. мај 30th, 2023

У последњим ратовима који су трајали од 1991. до 1999. године Тамнава је изгубила десет младих живота. Погинула су петорица момака у војничким униформама и петорица који су били ангажовани као полицајци. Осврћући се на тај трагичан редослед, сећамо се проглашења независности Словеније, 25.06.1991, када је формално почео рат у бившој СФРЈ. Рат изазван овим отцепљењем трајао је десетак дана а приликом оружаних напада словеначких територијалаца на војнике ЈНА распоређене по касарнама, погинуло је много младића старосне доби од 18 до 23 године. Међу њима и прва тамнавска жртва, војник Обрад Стевановић из Стубленице (22 године).

          Осам година ксније, бомбардовање СРЈ од стране НАТО пакта а без сагласности СБУН и било какве међународне верификације, дивљачко и злочиначко, без мере и обзира а, испоиставиће се, и без цене и кајања, отпочело је пре 24 године, 24.03. и трајало пуних 78 дана. Убијено је 3000 људи, војника, полицајаца и цивила. Међу њима и 79 деце. Уз то, рањено је више хиљада људи, теже или лакше. Учињена је огромна материјална штета широм локалитета који су били мете разарања са 10 000 метара висине. У то време животе губе војници Милијан Рафаиловић (Гвозденовић), Дејан Лазић (Врело), Милутин Ранисављевић (Кожуар) и Радиша Илић (Гуњевац), као и полицајци Драгивој Гајић (Звиздар), Љубивој Живковић (Брезовица), Радиша Мирковић (Тврдојевац), Живорад Јовановић (Паљуви) и Милан Мијаиловић (Уб).

На Дан сећања на страдање ових људи, у петак 24. марта, уз присуство чланова породица погинулих, представници убског СУБНОР положили су венац и цвеће на спомен обележје у парку код моста.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *