Уто. мај 30th, 2023

ВАСКРС

Byadmin

апр 15, 2023

Васкрс је најважнији хришћански празник и њиме се изражава радост због коначне победе Сина Божјег над смрћу и прогонством. Ове године православни Васкрс је у недљу 16.04.2023. Иначе, празник је који не долази увек истог датума, с тим да никада није пре 4. априла нити после 8. маја. Прославља се васкрсење Исуса Христа које се десило трећег дана након његове смрти, рачунајући као дан смрти и дан на Голготи када је разапет од стране Римљана (то је, дакле, прва недеља после Великог петка).

          Велики петак се обележава као тужан дан. У црквама се не врше службе и не звоне звона. Пости се, узимају се само хлеб и вода, али се и фарбају јаја, пре свега у црвено јер то симболизује Христову крв. Након Великог петка је Велика субота, други дан хришћанске жалости. Верници га обележавају у молитви и тишини. То је, уједно, и последњи дан недеље страдања и смрти. Дани жалости се завршавају Поноћном васкршњом литургијом и почиње празник вскрснућа, почиње недеља, први дан Васкрса. Тога дана православци у Србији поздрављају се са “Христос васкрсе“ а отпоздрављају “Ваистину васкрсе“. Васкршња јаја се једу, поклањају и њима се куца. Прво црвено јаје које се офарба одваја се као чуваркућа или страшник.

Реч-две и о пореклу назива празника. Васкрс и васкрсење има црквенословенско порекло, док су Ускрс и ускрснуће облици потекли из народа. Када је Србија у питању, у употреби су још и Воскрес и воскресеније као црквени називи руских етимолошких одређења. Такође, на југу Србије наилази се и на назив Велигдан,карактеристичан за призренско-тимочки дијалект.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *