Пет. мар 24th, 2023

Блог

Драги пријатељи,

Порекло, чак из бронзаног доба, необориво доказује да је Уб добро место за живот. Десетине генерација које су од тад вековале на овом географском чворишту уздале су се у исту земљу, ваздух и воду, свето тројство одолело оном другом, састављеном од глади, болести и ратова. Градећи гнездо од времена и места, овдашњи људи су успели да прадавну дивљу природу преобрате у питоме тамнавске брда и долине чији им угаљ и зеленило данас уоквирују живот. Уб расте тачно у центру квадрата чије дијагонале спајају Обреновац и Ваљево, односно Шабац и Лазаревац, и том средишњом тачком постојања обухвата највише место једног укрштеног победничког постоља.

          Уб је град. Не само по урбаним одликама источеним од асфалта, бетона и тротоарских мозаик-коцки. Уб је град духом настао из вароши, корак по корак, годину по годину, успињући се као привредни, културни, спортски, туристички и, зашто не, политички значајно микро поднебље. С правом својатајући онај део српске (и светске)историје коју потписују Светомир Николајевић, Воја Танкосић, Божидар Кнежевић, Радослав Петронијевић, Раша Плаовић, Аца поповић, Љубиша Јоцић, Ратко Чолић, Драган Џајић, Душан Савић, Радосав Петровић, Немања и Урош Матић, Мирослав Перишић, Милан Недељковић, наш град је извајан у светионик ког више незаобилазе ни пут ни реч. О нама се говори. Са нама се рачуна. Према нама се равна.

         Управо то имамо у виду кад започињемо информативни обухват сајтом “ПЛАНЕТА УБ“ чија амбиција није само допуна постојећег модела обавештавања. Идеја је да се у тај пакет дода и понешто што недостаје а јесте припадајуће ритму и правцима развоја овог дела Србије. У намери да и формално и садржински обогатимо овдашњу информативну мрежупомало смо нестрпљиви. Можда би било сврсисходније да смо најпре сачекали административно-техничко комплетирање, као и дан да сви закачени вирусом изађу из изолације, па тек онда почнемо са радом… Нисмо. Верујемо да је једнако исправно претходно показати правац деловања и одредити моделе функционисања посла који започињемо. 

         Хвала свима који нас прате.